logo rijnsburg oranje expositie
Sept 2012
7

Zilveren Penselen

Van 7 september t/m 14 maart 2013
Waar: Museum Oud Rijnsburg

In het Museum Genootschap Oud Rijnsburg exposeren ruim 25 Zilveren Penseel-winnaars met een grote diversiteit aan werk.

Zilveren Penseelwinnaars 1981-2012Gé Witmaar


Houtsculpturen
Zilveren Penseel 1981
Gé Witmaar (1931) is de eerste kunstenaar die in 1981 het Zilveren Penseel in de wacht sleepte. Hij is autodidact. De jury omschreef zijn werk als professioneel, persoonlijk, warm, prachtig gestroomlijnd en anatomisch perfect. Hij combineerde de kunst met zijn werk als fysiotherapeut. Gé Witmaar verrichtte baanbrekend werk en vestigde veel aandacht op zijn werk. Hij exposeerde in binnen- en buitenland. Samen met zijn zoon exposeerde hij in Spanje en Frankrijk.

Renda Wolthaus


Acryl
Zilveren Penseel 1983
Renda Wolthaus groeide op in Rijnsburg waar ze tekenlessen kreeg van Joop van Egmond. In 1984 studeerde ze af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Sindsdien combineert ze eigen werk met een baan in het voortgezet onderwijs. Ze heeft zich gespecialiseerd in grafiek en schilderijen met acrylverf. De huidige serie schilderijen waaraan zij werkt heeft als thema Zeilen', geïnspireerd door eigen zeilreizen, gedichten van Slauerhoff, de Waterkampioen en 17e -eeuwse zeeschilders.

Margreet van Weeren


(Kunst)fotografie
Zilveren Penseel 1984
Margreet van Weeren (1953) woont in Castricum. Na een creatieve weg met o.a. zeefdrukken, beeldhouwen en schilderen exposeer ik nu met (kunst) fotografie.
Neem voor meer inspirerende foto's een kijkje op mijn website: www.margreetvanweeren.nl

Carel Frauenfelder


Olieverf
Zilveren Penseel 1985
"Je creëert de wereld om je heen, zoals je die zelf invult".
Dit was een van de lijfspreuken van Carel Frauenfelder.
Een van de manieren waarop hij zijn wereld invulde was door zijn ideeën/gevoel en fantasie over te brengen op het doek.
Als men hem vervolgens vroeg: "Wat bedoelt u met dit schilderij?", antwoordde hij standaard met: "Wat ziet u er zelf in?" en genoot vervolgens van de invulling die de ander gaf.

A. van den Eijkel – Jungerius


Kantklossen
Zilveren Penseel 1987
Mevrouw van den Eijkel heeft zich altijd laten inspireren door de kunst in de vorm van handwerk. Elke keer zocht ze weer een nieuwe vorm om met haar bijzondere aanpak de kunst van het handwerken tot leven te brengen. Kantklossen is een specialiteit die je door veel kijken en het bedenken van nieuwe vormen tot uiting kan brengen. Deze kunstenaar doet dat door het kantklossen te verwerken in waaiers. Een zeer tijdrovende kunstvorm.
Prachtig om te zien.

Jan van Duijn


Fotografie
Zilveren Penseel 1989
Jan van Duijn zag in 1963 het levenslicht in Katwijk. Fotograferen is hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader maakte veel foto's en had een eigen doka. Jan's eerste fototoestel kocht hij op zijn 16e en kreeg hij in de gaten dat hij leuke foto's schoot. Na een jaar kocht hij zijn 1e spiegelreflex. In de loop der jaren ontwikkelde hij zich door veel over fotografie te lezen, te experimenteren, en de techniek en creativiteit van het fotograferen te ontdekken. Inmiddels versleet hij vele camera's en is ook hij in het digitale tijdperk beland. Hij heeft zelfs een eigen studio. Naast zijn werk is fotograferen nog steeds een hobby waaraan hij veel plezier beleeft. Zijn favoriete onderwerpen zijn portret, bloemen en landschap.

Joke Bontenbal


Beelden
Zilveren Penseel 1990
In het jaar dat Joke de zilveren penseel won, werkte ze als docent Handvaardigheid op een handelsschool. Ze nam in de zomervakantie een etalagepop mee naar huis en schilderde een serie schilderijen van de etalagepop in wisselende enscenering. Dat resulteerde dus tot het winnen van de trofee ! Om zich verder in de kunst te bekwamen, bezocht ze enkele jaren de Vrije Academie in Den Haag. Daar ontdekte ze haar voorkeur voor het driedimensionaal werken. Met name de klei en de vele mogelijkheden daarmee boeit haar enorm.
Ze is werkend lid van Kunstkring '88. En werkt in haar eigen atelier Het Souterrain In Valkenburg, waar ze ook les geeft aan zowel volwassenen als aan kinderen.

Jacomien van der Veen-Meijaard


Aquarel
Zilveren Penseel 1991
Jacomien van der Veen woont in Rijnsburg en schildert al vanaf 1988. Eerst in de techniek aquarel, daarna ook in acryl, en gemengde technieken. Zij volgde les op de Vrije Academie Dever in Sassenheim van o.a Annemarie Posthuma. Bij Stoffer Winter in Katwijk en op de nieuwe Kunstschool in Oegstgeest van Daniel Tavenier. In 1991 won ze de aanmoedigingsprijs van de gemeente Rijnsburg, het Zilveren Penseel, en in 2000 deed ze mee aan de verzamelexpositie met alle Zilveren Penseel winnaars. De onderwerpen zijn wisselend maar mensen en de natuur trekken haar het meest.

Wim .A.G.J. Roosen


Beelden
Zilveren Penseel 1992
Mijn echtgenoot, Wim Roosen, deed in augustus 1992 mee met de Rijnsburgse Oranje Expositie ..... Hij hakte prachtige beelden en voorwerpen uit het keiharde Jurasteen. Maar nadat bij hem in 1989, de progressieve Spierziekte A.L.S. werd geconstateerd, kostte zijn hobby te veel energie. Vanaf die tijd, koos hij uitsluitend voor zachte materialen, zoals speksteen en mergel. Hij was geweldig trots, toen hij met zijn beelden de eerste prijs behaalde: "De zilveren Penseel". Helaas overleed hij, een paar maanden later, op 50-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hersenbloeding .....

Tineke Roosen-Kortekaas


Hennemieke Haselhoff


Olieverf/aquarel
Zilveren Penseel 1994
Hennemieke Haselhoff (1970) tekende als kind al veel. Op de middelbare school heeft zij tekenen als eindexamenvak gedaan, waar haar interesse voor schilderen is gewekt.
Haar vaardigheid in aquarelleren verkreeg ze bij een kunstenares (mevrouw Waterreus) in Voorhout en de olieverf- en acryltechnieken heeft ze geleerd bij de Vrije Academie 'Dever' in Sassenheim. Hennemieke laat zich vooral inspireren door kleurrijke (vaak Mediterrane) landschappen en organische vormen.

Mariëlle van Delft


Fotografie
Zilveren Penseel 1995
Mariëlle van Delft startte in 1988 met Marielle van Delft Fotografie in een studio aan huis. Voor die tijd werkte ze ruim 10 jaar met veel plezier voor een fotograaf.
Vanuit haar studio of op locatie fotografeert ze veel kinderen, families, bruidsparen, zwangere buiken en groepen in een pure en basic stijl. Mariëlle weet met haar foto's een bijzondere sfeer weer te geven en personen in een relaxte sfeer te portretteren.
Ook reclamefotografie behoort tot haar werkzaamheden en al die uiteenlopende soorten fotografie maken haar werk tot zo ontzettend leuk!

Janneke Tanke


Olieverf
Zilveren Penseel 1996
Janneke Tanke heeft naast haar werkzaamheden als analist in het LUMC de opleiding gevolgd aan de Kunstacademie Haarlem en deze in 2004 afgerond. Zij laat zich bij het schilderen inspireren door haar directe omgeving. Haar schilderijen zijn een weerspiegeling en persoonlijke vertaling van emoties, ervaringen en waargenomen realiteit. Het werk is veelal figuratief en typeert zich meestal door felle kleuren en krachtige accenten. Ter afwisseling mag zij graag fijnschilderen met ingetogen kleuren.

Wilco van Hoogdalem


Beelden
Zilveren Penseel 1997
Wilco van Hoogdalem, geboren te Gorinchem, kent al heel wat jaren een passie voor beeldhouwen. In zijn werk combineert hij verschillende stijlen en materialen zoals Belgisch hardsteen, marmer, albast, kalksteen en diverse houtsoorten. Zijn werk wordt gekarakteriseerd als 'de kunst van het weglaten'. Dit leidt tot abstracte, figuratieve beelden.
Van Hoogdalem Beeldwerken organiseert open werkplaatsen om bezig te zijn met beeldhouwen in een ontspannen sfeer. Er wordt zelfstandig of onder begeleiding gewerkt.
In een prachtig atelier in een turfschuur bij de Steenoven te Nieuwerkerk aan den IJssel.
Meer informatie over Van Hoogdalem Beeldwerken, www.van-hoogdalem.nl

Lodewijk Tonino


Olieverf
Zilveren Penseel 1998
Lodewijk Tonino schildert geruime tijd en al vele jaren bezoekers van de Rijnsburg Oranje Expositie genieten van zijn werk. Hij weet elke keer weer te verrassen door een treffende kleurencombinatie of de kijker mee te nemen naar vele vormen. Toch treft hij zijn werk veelal met een heldere uitstraling. Het gaat om een groot spanningsveld zonder snel uitgekeken te raken. Je blijft er met plezier naar kijken. Het zijn impressie schilderijen, je kunt er je fantasie op loslaten. Je wordt er vrolijk van want de warmte springt er vanaf.

Annelien Montsma – Kobes


Acryl
Zilveren Penseel 1999
Tijdens haar opleiding voor lerares NXX, met o.a. het vak tekenen en handvaardigheid werd het tekenen en schilderen steeds meer een hobby voor haar. Zij volgde bij K. en O., Huis Dever Lisse, de Nieuwe Kunstschool Oegstgeest en Art Ship Riet Rosier Valkenburg diverse lessen in oost Indische inkt- en potloodtekenen, olieverf, aquarel en acryl schilderen.
Haar voorkeur gaat uit naar het werken met acryl omdat je zowel dekkend als transparant kunt schilderen. In de loop der jaren heeft ze met verschillende exposities meegedaan en ook zelfstandig geëxposeerd.

Wim van der Ven


Fotografie
Zilveren Penseel 2001
Wim van der Ven ( 1930), is op geringe afstand van Anne Frank, opgegroeid in een geur van olieverf en terpentijn. Zijn vader leerde hem kijken of eigenlijk zien, dat fotograferen is als schrijven, dat wil zeggen: vooral schrappen. Want wie teveel wil zeggen, zegt uiteindelijk niets. In de fotografie is minder altijd meer. Toch wordt een foto pas interessant als er meer in zit dan je ziet. Mysteries zijn nu eenmaal interessanter dan openbaringen.
Associaties maken een foto intrigerend. Het is dus niet belangrijk wat, maar hoe je iets fotografeert. Daarom resulteert een mooi onderwerp niet automatisch in een mooie foto.
'Net echt' is een verdacht compliment. En tenslotte: een foto 'verklaren' is als praten over 'De Liefde'. (Niet doen)

Gineke Schonenberg


Acryl
Zilveren Penseel 2002
Gineke Schonenberg volgt vanaf 1992 teken- en schilderlessen aan de Academie van Sassenheim. En daarbij vanaf 2006 op de Leidse kunstacademie. Haar belangstelling gaat uit naar landschappen, voornamelijk strand en duinen.
Ook haalt zij haar inspiratie uit gevonden voorwerpen tijdens strandwandelingen.
Zij werkt met acryl en olieverf. Soms ook gemengde technieken.
Haar werk kan figuratief en abstract zijn.

Evaliene Oosterlee


Acryl met mes
Zilveren Penseel 2005
Evaliene Oosterlee is getrouwd met William en heeft twee kinderen; Shannon en Gavin. Ze woont in het prachtige Valkenburg. Ze is afgestudeerd als historica aan de universiteit van Leiden en werkt momenteel als senior adviseur bij Rijkswaterstaat. Schilderen is geweldig om te doen. Met veel plezier volgt zij in het art-ship van Riet Rosier de schilderavonden.
Schilderen doet ze meestal met acrylverf. Haar techniek is zoveel mogelijk zonder kwast maar altijd met gebruik van een paletmes!

Nancy Lutz-Toole


Olieverf
Zilveren Penseel 2006
Nancy startte zo'n 20 jaar terug met schilderen. In 2000 nam zij schilderlessen bij de Kunstacademie Haarlem en Leiden. In eerste instantie schilderde ze meer abstract.
In 2004 startte ze de 5 jarige vakopleiding, die ze in 2009 met goed gevolg voltooide. Ze specialiseerde zich in het fijnschilderen.
Haar schilderijen vertellen altijd een verhaal waarbij werkelijkheid en fantasie behoorlijk door elkaar kunnen lopen. Naast schilderen is ze momenteel zeer actief met fotograferen.
Voor meer informatie zie www.nanceto.exto.nl

Jaap van Dorp


Olieverf
Zilveren Penseel 2007
Jaap van Dorp won in 2007 de aanmoedigingsprijs het Zilveren Penseel. De jury vond bij het toekennen van de prijs dat hij met zijn werk enorm veel potentie. Hij toonde lef in zijn ontwerpen en ook lef in het kleurgebruik. Jaap durft zich met volle overgave te begeven in het vrije werk. Jaap van Dorp heeft een sterk handschrift. Hij heeft geen kleurangst, zeker gevoel voor detail en hij gebruikt originele titels. Er is veel te zien en het oog wordt er als het ware naartoe getrokken. Het geheel boeit en is fantasievol.

Mariska Aniba


Acryl
Zilveren Penseel 2008
Mariska Aniba (1950) begon in 2005 met schilderen op Art-Ship Rosier. Ze woont in Valkenburg en heeft daar sinds 2008 haar eigen atelier 'Absztrakt'. Mariska deed op jeugdige leeftijd enkele teken- en schildercursussen en volgde een aantal workshops van kunstschilders, verder is ze volledig autodidact. Haar werk is veelal abstract, soms licht figuratief. Ze maakt gebruik van gemengde technieken met acrylverf. Haar schilderijen in warme, veelal contrastrijke kleuren hebben een krachtige uitstraling. Af en toe maakt ze ook doeken in zachte koele kleuren die stilte en rust brengen.

"Als ik schilder, ben ik los van de tijd en weg van de wereld, zonder grenzen, zonder beperkingen. Het is een verslaving. Mijn handen doen het en pas als een schilderij rustig voelt, kunnen ze stoppen."

Janneke Bergers


Sumi-e
Zilveren Penseel 2009
Het werk van kunstenares Janneke Bergers is heel bijzonder. Het is een kunstvorm die niet veel wordt toegepast in deze omgeving. Het werk is uitgevoerd op rijstpapier. Sumi-e is een Aziatische tekentechniek waarbij het de opzet is in één adem, één vloeiende Penseelstreek op papier te zetten, waarbij je zo goed mogelijk de ziel van je onderwerp afbeeldt.
Janneke bergers toont een bijzondere serie. Deze kunstenaar toont een bijzondere serie. Spontaan opgebracht. Vooral de landschappen met de mooie licht/schaduwwerking.
Ondanks het feit dat het in zwart/wit is uitgevoerd heeft het een sterke uitstraling en een mooie sfeer.

Ineke Leune


Olieverf
Zilveren Penseel 2009
Ineke Leune woont in Rijnsburg. Ze won met haar bijzondere werk het Zilveren Penseel in 2010. Door mooie kleuren te mengen bouwt ze haar eigen wereld en schildert ze vanuit een meditatieve situatie. Ze vindt het heerlijk ontspannen te gaan zitten en te beginnen. Ze werkt graag met olieverf en aquarel. Het meeste werk blijft in haar eigen omgeving.

Raymond Haasbroek


Acryl
Zilveren Penseel 2011
In 2011 won Raymond het Zilveren Penseel met veel lof van de jury. Ze roemden zijn krachtige werk, een ontwikkeling vanuit graffity met gevoel voor detail. Je blijft ernaar kijken en er valt veel te zien. Het zijn mooie kleurencombinaties vertaald in ingrijpende zaken.
Schilderen is zijn grote passie. Naast zijn werk probeert hij hier zoveel mogelijk mee bezig te zijn. In 2003 begon hij met een opleiding aan de Kunstacademie en volgde hij tal van workshops. Wandschilderingen vindt hij fantastisch maar schilderijen is echt zijn ding. Hij pakt alles aan, mits er maar een uitdaging voor hem in zit. Naast commerciële opdrachten probeert hij een eigen stijl te ontwikkelen. Op zijn website www.raymond-art.nl kunt u met zijn werk kennismaken.

Arene Zandbergen


Olieverf
Zilveren Penseel 2012
Arene Zandbergen is heel vrij in het opzetten van haar schilderijen. Ze overziet de ruimte en heeft een heel krachtige hand en streek. Het werk doet wat met je, het triggert je. Daar gaat het om. De schilderijen kennen een overdacht kleurgebruik. De sfeer is prachtig en trekt je als het ware het werk in. Het leven weerspiegelt in de afbeeldingen.
Er valt veel in haar werk te ontdekken door er goed naar te kijken.
De kunstenaar heeft een eigen stijl ontwikkeld en een eigen handschrift.

Archief


2012
  • Nog niet actief

Zoek in het archief